Pilar Dolz, l’ofici de gravar
Catàleg de l’exposició Pilar Dolz, i l’ofici de gravar, que es va fer l’any 2022 al Museu de Belles Arts, de Castelló.
Pilar Dolz i Mestre, Morella 1945
El llibre que tenim entre mans és molt més que el catàleg d’una exposició; hi conté una col·lecció de reproducció de treballs de l’artista (Obra original de Pilar Dolz), sí, però, a banda de les introduccions protocol·làries, polítiques, podem xalar amb un parell d’exposicions crítiques, complementàries, de l’obra i del treball de Dolz.
En primer lloc la comissària de l’exposició, i també gravadora, Antònia Vilà, fa un estudi de l’obra de emmarcat en la història i l’evolució del gravat. Començant per la relació de Dolz amb el gravat i d’altres disciplines artístiques; el seu taller a Castelló i les col·laboracions amb d’altres artistes; la seua evolució de la monocromia (els colors del gris) a la policromia. En aquest món de parcel·les a conquerir que és el gravat, Pilar Dolz afirma que “Assolir el color ha estat el meu impuls principal”. Finalment, trobem un apartat on la comissària de l’exposició ens fa una presentació comentada del treball i dels temes i de les sèries de Pilar Dolz.
En un segon apartat, trobem la reflexió crítica de Juan Manuel Bonet, “Pilar Dolz, multum in parvo”, que ens acosta a l’obra de Pilar, en el seu conjunt, des de la tasca en la galeria Cànem de Castelló, pel món artístic “heroic” des de la “perifèria”.
Es tracta d’un recorregut cronològic a través de la producció de Pilar Dolz, lligada a la seua vida i al context sociopolític en què es produeix el seu treball. Molt en poc d’espai ve a ser allò que resumeix el ventall de temàtiques, de centres d’interés, de sèries de producció que fa la gravadora morellana.
Deixa un comentari
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.