Fruit de les Jornades Esclats de Ciència de 2023 va nàixer una relació entre el Centre d’Estudis dels Ports i l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) amb voluntat de perdurar en el temps i aquesta setmana s’ha materialitzat en uns tallers sobre el pastoreig al neolític impartits al CEIP Blasc d’Alagó de Vilafranca, l’IES de Vilafranca, el CRA Celumbres i el CRA Els Ports per l’arqueòloga i investigadora de l’IPHES Dra. Patricia Martín Rodríguez.

La Dra. Martín amb una rèplica de fals neolítica fabricada per Miquel Guardiola

La Dra. Martín és especialista en l’estudi de la implantació de la ramaderia a la Mediterrània occidental i actualment és la responsable del projecte La memoria del rebaño finançat per la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT).

L’objectiu d’aquest projecte és integrar pastors i pastores (en actiu o jubilats/des) en la investigació centrada en l’anàlisi dels inicis de la ramaderia a la Prehistòria, a través d’evidències arqueològiques.

El CEP també ha col·laborat amb l’IPHES facilitant el contacte de pastors de la zona que han estat entrevistats en el marc d’aquest projecte.

Gestionar una rabera

És en el marc d’aquest projecte que s’ha elaborat un taller per a cicle superior de primària i primer cicle de l’ESO en què, a partir d’un jo de rol i treballant de forma cooperativa, l’alumnat es posa en la pell d’un poblat neolític que ha de gestionar una rabera d’ovelles a partir dels recursos que li ofereix el medi (aigua, herba, cereals…) i els que pot proporcionar-li el propi ramat (carn i llet). L’objectiu és que tota la comunitat tinga les seues necessitats cobertes.

Tot seguit la Dra. Martín els va mostrar unes restes òssies de cabra, ovella, porc i cavall provinents de la cova del Mirador del jaciment d’Atapuerca i que tenen una antiguitat d’uns 8000 anys. A partir d’aquestes restes originals l’alumnat va poder tenir a l’abast material arqueològic de primera línia i gaudir de les explicacions de la Dra. Martín que els va detallar tota la informació que se’n podia extreure a partir d’aquest tipus de restes.

Joc de rol
Restes òssies de la cova del Mirador (Atapuerca)

Amb aquest taller l’alumnat té l’oportunitat d’adonar-se de la fragilitat d’una comunitat humana que depenia únicament i exclusiva dels recursos que tenia al seu voltant i sempre a expenses dels capricis de la meteorologia. De la mateixa manera s’evidencia que la manera d’afrontar una situació així és cooperant i deixant de banda el benefici individual en favor del de la comunitat.

Aquesta experiència els pot ser molt útil per a reflexionar sobre el futur que tenen al davant amb un escenari de crisi sistèmica com la que està vivint la societat occidental. Potser recuperar l’esperit cooperatiu i comunitari propi de la societat del neolític no siga una mala idea!