86 anys després, la guerra torna a Morella
Tot coincidint amb el 86 aniversari dels combats que tingueren lloc a les nostres comarques, el dia 6 d’abril s’ha celebrat a Morella la VII Jornada intercomarcal sobre la guerra civil, centrada en aquesta ocasió en les línies de defensa des de Terol fins a l’Ebre, de l’any 1938. La jornada ha aplegat més de 60 participants en els aspectes històrics, a més d’una actuació de la Rondalla de Morella al teatre municipal, la qual ha interpretat cançons de la guerra, i una recreació d’escenes bèl·liques a l’Albereda.
Organitzada per Ernest Querol del Centre d’Estudis dels Ports (CEP) i Antoni Arnau del Centre d’Estudis del Maestrat (CEM) amb el suport de la Fundació de la Caixa de Vinaròs, l’Institut Ramon Muntaner IRMU i el CEBAL va ser inaugurada per l’alcalde, Bernabé Sangüesa.
En alguns moments l’assistència de públic desbordà les previsions havent de seguir diverses de les xerrades amb públic dempeus. La presidenta del CEP, Violeta Tena, i representants de les organitzacions que donaven suport a l’acte, van donar la benvinguda als assistents i tot seguit es van recórrer les dues exposicions de cartells i fotografies sobre ”la guerra civil als Ports, l’Alt i el Baix Maestrat” i “El pati de les tres palmeres, el penal de sant Miquel dels Reis” de València.
També es va visionar un vídeo sobre el Museu de la Batalla de Llevant, que la família de Francisco Simó ha instal·lat a La Jana amb més de 200 armes i abundant documentació, material gràfic, uniformes i banderes, que fan que la visita resulti completa i instructiva per al públic d’avui dia.
Les ponències del matí aplegades sota el títol genèric de ”Les línies de defensa des de Terol fins a l’Ebre”, i amb un ordre cronològic, van anar a càrrec d’Adrian Cabezas que parlà de la batalla de Terol i de les trinxeres de la província excavades i catalogades per entitats com el GRIEGC i Atrinchérate, de Ricard Martí el qual resseguí la trajectòria militar de Ferdinand Otto Miksche com a cap de fortificacions a La Pobleta – Sorita, i de la L2 a Vandellós, l’Hospitalet de l’Infant , Preixana i Vallbona de les Monges, de Carlos Mallench i Blas Vicente que van descriure la primera línia defensiva de l’exèrcit de Maniobra durant la batalla de Llevant i, finalment de Daniel Arasa que va analitzar les mentides i falsedats de la propaganda escrita i radiada durant la guerra i concretament en la batalla de L’Ebre.
En el decurs de la vesprada es van presentar 13 comunicacions i es van mantenir diàlegs i debats agrupats sota els conceptes:
- Combats i evolució de la guerra
- Noms propis de la contesa
- La repressió
És destacable que malgrat el retard acumulat per la densitat d’informació d’algunes comunicacions, més de 40 persones van seguir amb atenció fins al final les exposicions de dites comunicacions per part dels seus autors, i sempre tenint com a fil conductor la guerra civil a les nostres comarques.
Tant els organitzadors, com diferents comunicadors, van manifestar la preocupació per les decisions dels nous governs del País Valencià i l’Aragó respecte del cessament d’ajuts i subvencions a tota activitat històrica, cultural i de recerca que no s’acomodi a llur pensament polític, i , per contra, el suport que ofereixen a activitats de revisió històrica que contradiuen l’esperit científic i democràtic.
Aquest tarannà afecta tant a particulars com a ajuntaments i organitzacions comarcals, els quals veuen retallats llurs projectes i, en definitiva, priven als ciutadans de poder accedir a tot allò que la democràcia els havia retornat. Sembla com si després del silenci imposat de la postguerra, alguns dels guanys que les jornades – com aquesta de Morella – havien representat, pel que fa a la llengua de la terra i els coneixements històrics i culturals, tornessin a perillar.
L’anunci de la propera cita a celebrar l’any vinent a Benicarló va cloure aquesta memorable Jornada, la qual va gaudir de la presència de força públic interessat en cadascun dels actes programats i va atraure especialistes de Catalunya, el País Valencià i l’Aragó.
Deixa un comentari
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.