12 TRINXERES – 12 OBJECTES – 12 HISTÒRIES
Lluís Galocha
0. Introducció
Amb arrels familiars a la veïna població de Mirambel, al Maestrazgo Turolense, des de fa anys em dedico a recórrer els llocs que van viure el pas de la guerra. Indrets d’aquesta comarca i la dels Ports. Llocs on milers de joves van estar, van viure i van morir. Joves enduts per una guerra iniciada el juliol de 1936 i que, directament, va escombrar durant la primavera del 38.
Si prenem la carretera que va des de Teruel cap al Mediterrani, l’actual A-227, l’N-232 de Morella a Vinaròs i la CV-10, paral·lela a la costa (un itinerari de 190 km), trobem espais amb ferides de la guerra. Morella, Cinctorres, Portell, Castellfort, Vilafranca als Ports Cantavieja, Mosqueruela o La Iglesuela, del Maestrazgo, configuren aquest itinerari.
1. Metodologia
El centre d’interès, discurs expositiu i descriptiu, recau sobre objectes recuperats. Un tast per a conèixer i reconèixer els fets històrics. 12 Trinxeres, 12 objectes i 12 històries es una proposta pedagògica i participativa.
Objectius: a) Donar a conèixer la guerra INcivil des d’un punt de vista humana. b)Tocar, escortar i sentir que ens diuen els objectes i els protagonistes. C)Treballar la DESmemòria històrica i d) Treballar el concepte de “museu itinerant, interactiu i participatiu”.
2. Trinxeres, objectes i històries.
2.1 Les trinxeres i 12 fotografies
Les 12 fotografies ens traslladen a lloc. Les 12 històries dels combatents ens diuen a cau d’orella les seves vivències. I els 12 objectes ens transporten a aquella època amb les seves olors i textures. Només cal tancar els ulls, tenir una peça a les mans i la màquina del temps en durà a la primavera de 1938.
El Cerro de San Cristóbal i Cerro de los 7 Lugares – Peña de los Clérigos i Cerro de las Viñaderas – Vértice Tarayuela i Vétice Cabezo – El mur defensiu de Cinctorres- Vértice
2.2 Els objectes parlen i diuen coses. Paraula i objecte clau
Barragan i Puerto de las Cabrillas – Bosc de la Palomita – Pinar del Calvo en Vilafranca dels Ports – Ermita de Santa Llúcia en Castellfort – Barranc de la Bota i Cota 300 a Les Coves de Vinromà.
Tres exemples: El Bobalar en Portell – Mas de Tosca de Baix – Font d’Horta.
-El Bobalar en Portell .Diaris de combatents, una font d’informació. Tinta, tinters i cartes: correspondència en temps de guerra.
-Mas de Tosca de Baix i Cal Calces: “Los olvidados de los olvidados” i treballs d’exhumació. Cullera, forquilla, plat i got.
-Font d’Horta: Els nets expliquen als pares la guerra dels avis. La recerca d’una neta pels indrets de combat del seu padrí. Llum i manta de xabola.
2.3 Joves i combatents
La Brigada de los toreros – Joan Busquets – Julio Ayora – Priscilla Scott – Manolo Lobo – José Llordés – Narciso Monfort – Pepe Castells – Javier de Ibarra. Antonio Roig. Combatent de la 132 Brigada Mixta. José María González. Combaten del 278 Batalló de la 70 Brigada Mixta i que l’11 de maig de 1938 li van prendre la vida en els combats al Mas de Tosca.
Rosend Escolà. L’agost del 2018, Júlia Kühne Escolà va filmar en aquest indret unes seqüències de Padrí, Bilde der Erinnerung (Imatges del record). A partir de les memòries del seu padrí. Ens aturarem en cada un dels indrets, explicarem que va passar i com va passar, ho veurem des de l’aire, des de terra i sobretot ho viurem dels protagonistes involuntaris. Què van fer servir, que van veure, que vam olorar, que van sentir? Entre les nostres mans, tindrem les llaunes, els plats i coberts, gots i cantimplores, els tocarem, els observarem, els llegirem, els tastarem i sobretot els escoltarem. I finalitzem analitzant la guerra INcivil a la comarca.
Deixa un comentari
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.