Dissabte 7 de gener, a les 13:0 h i a la Sala del Justícia de l’Ajuntament de Morella, va tenir lloc l’acte de lliurament de les Creus de Sant Llúcia 2023 al Centre d’Estudis dels Ports i al Club de Futbol comarcal Els Ports F.C.

La Presidenta del Centre d’Estudis va rebre la distinció en nom de totes les persones que formen i han format part de l’entitat al llarg dels nostres 40 anys d’història.

Ací deixem el seu discurs d’agraïment:

Alcalde de Morella, alcaldessa de Vilafranca, regidores i regidors, autoritats totes, persones que ens acompanyeu, molt bon dia i moltes gràcies per assistir a aquest acte.

En primer lloc, m’agradaria felicitar als Ports Futbol Club per la seua trajectòria, pel seu aniversari i per tots els èxits que desitgem que tinga en el futur. Vau nàixer amb la voluntat  de confegir un equip amb els xiquets i xiquetes de tots els pobles. Heu fet, per tant, que els més menuts de la comarca es coneguen a través de l’esport. A algú li podria paréixer poca cosa, però no ho és, en absolut. Compartim, amb vosaltres la voluntat de fer comarca, vertebrar aquest xicotet tros de món. Felicitats, per tant, per aquest guardó.

Personalment, com a vilafranquina, és un goig rebre, com a presidenta del Centre, aquesta creu de Santa Llúcia en un any en què, finalment, la cartografia reflecteix la realitat històrica i present de la nostra comarca. Malauradament, demostrar l’evidència és una tasca que ens toca fer massa sovint. Haver de demostrar que Vilafranca és dels Ports és una feina que ens haguérem pogut estalviar, com també ens podríem estalviar haver de dilucidar quina és la llengua que parlem, perquè els qui la usem per a parlar i escriure sabem del cert quina és.

Dit això, clar, volem agrair a l’Ajuntament de Morella que ens premïe, perquè fer-ho és una manera de reconèixer com d’important és unir els diferents pobles amb la finalitat d’estudiar i donar a conèixer la comarca. Front als qui ens volien i ens volen desunits i fagocitats, des del Centre sempre vam apostar i continuem apostant per anar de la mà, per reivindicar-nos com un territori amb una personalitat i una riquesa pròpia. 

Volem agrair a l’Ajuntament de Morella que ens premïe, perquè fer-ho és una manera de reconèixer la constància. La constància de quaranta anys de feina, no facilitada gens per aquells que s’autoodien, perquè les activitats del Centre han anat en el sentit oposat: en fer servir sempre la nostra llengua, en sentir-nos orgullosos de qui som a través del coneixement de la nostra història, del nostre patrimoni, de la nostra cultura, de reflexionar, d’estudiar, d’investigar i de debatre.

Altres persones, però, sí que van facilitar el funcionament del Centre, com ara l’alcalde Paco Blasco -sí, el pare de Malú-, que ens va donar la primera subvenció per poder fer les nostres publicacions, com ara la revista Au! el primer número de la qual va estar dedicat a la manifestació contra la central tèrmica d’Andorra. En els seus 17 anys d’existència, i 71 números publicats, va anar recollint el que passava a la comarca amb rigor i humor i amb una difusió que arribava a més de 300 subscriptors. Com d’important va ser aquella humil publicació per a la vertebració de la comarca! 

L’Ajuntament de Morella també va subvencionar la publicació de les 25 edicions del concurs literari 25 d’Abril en què participaven xiquets i grans de tota la comarca. I també ens va cedir un espai al col·legi Colomer-Zurita on esperem tornar quan acaben les obres.  És allí i a la sala del Consell que desenvolupem les nostres activitats, gràcies a la col·laboració amb l’Ajuntament. 

Som moltes les coses que hem fet en aquests quaranta anys. I dic “hem”, però segurament hauria de dir “han”. Quan el Centre es va fundar, jo tenia un any i molts dels qui ens hem incorporat darrerament -procedents del col·lectiu Els Ports en Moviment- érem xiquets i xiquetes de bolquers. Com a presidenta que soc, ara, circumstancialment, no puc deixar de nomenar la tasca incansable que han fet persones com Carles Ripollés, Julià Pastor o Ernest Querol (a qui no sabeu les voltes que he de parar-li els peus!), entre altres més. Sense vosaltres, res del que avui celebrem no hauria sigut possible. 

A la seua manera, el Centre va nàixer a principis dels anys 80, com una manera de fer País. Front als qui ens volien convertir en una “Comunitat”, vam reivindicar la comarca -i la suma d’aquestes- com a estructura sobre la qual bastir un País Valencià nacionalment ambiciós i amb una identitat pròpia. Bé està recordar-ho ara que acabem de celebrar l’Any Fuster.  Avui i demà continuarem endavant tenint molt clars aquests principis. 

En aquests 40 anys, clar, són moltes les coses que hem fet: la Guia Bibliogràfica de la comarca dels Ports; un llibre sobre La comarca dels Ports; el Primer Congrés dels Ports; o les sis edicions del seminari dirigit pel sociòleg Lluís Aracil. El 2002  va publicar el primer número de la revista Papers dels Ports, però, tot i l’entusiasme, no va poder tenir continuïtat a causa de l’ofec econòmic provocat per les polítiques antivalencianes del govern d’aleshores. El 2016 vam reprendre aquell projecte i des d’aleshores no hem parat de publicar-lo anualment. Ho fem -m’agradaria recalcar-lo- amb recursos materials i humans limitats. I ho fem -m’agradaria recalcar-ho, també- gràcies a la col·laboració i la complicitat de moltes persones que s’estimen aquesta comarca. A totes aquestes persones, infinites gràcies! 

Igualment important ha estat la implicació i la generositat dels autors que, els darrers anys, ens han ajudat a confegir la col·lecció Biblioteca dels Ports de Morella, dins d’Onada Edicions. Sis obres hem publicat en aquest temps, amb la il·lusió de contribuir al coneixement de diferents aspectes de la nostra comarca.  Per cert, que el darrer dels llibres, ‘Els Ports: franquisme i repressió, ciutadania i memòria’, de Joan Lluís Porcar, ha estat guardonat amb el Premi Institut Obrer, de la Societat Coral el Micalet, a la millor publicació sobre memòria històrica del 2021.

Són només algunes de les activitats que realitzem. Caldria sumar també les col·laboracions als mitjans de comunicació, el llibre pels 40 anys de l’Aplec, els homenatges a persones de la comarca i altres que, de ben segur, em deixo. Ah, i per aquest any, amb motiu de l’aniversari, preparem una actualització del llibre sobre la comarca dels Ports. Ja en sentireu parlar. 

Tot això ha sigut -i és- el Centre d’Estudis dels Ports. Han sigut 40 anys d’estudi, d’investigacions, de debat, de col·loquis, d’intercanvi, de vertebració. I no, no som uns sabuts ni uns intel·lectuals; som gent curiosa que vol posar el seu granet d’arena a favor del coneixement de la comarca. Ens cal que més gent s’unisca a nosaltres, al Centre, perquè -ja ho sabeu- tota pedra fa paret. I ens calen, sobretot, més dones. Tenim voluntat i ganes, però ens cal, també, sàvia nova, gent que s’estime aquesta comarca i vulga sumar-se a aquest projecte. Si vos estimeu la comarca, el Centre és la vostra casa. Perquè estem convençuts que si pensem en termes col·lectius aquesta comarca serà més forta. 

Gràcies de nou a l’Ajuntament de Morella per un reconeixement que és un esperó per continuar endavant . Portem 40 anys fent comarca i, mentre tinguem energies, continuarem fent aquest camí.  

Moltes gràcies!